Od ziarenka do bochenka
Od ziarenka do bochenka
Od 21 listopada 2016 r. do 27 lutego 2017 r. odbyły się zajęcia pierwszej grupy warsztatów „Od ziarenka do bochenka”, na których uczestnicy poznali ziarna zbóż, z których wytwarza się mąkę nie tylko pszenną (np.: gryka , ryż, kukurydza, amarantu, owies). W czasie 3 godzinnych zajęć przygotowywali potrawy mączne słone i słodkie, w których odkryli nowe smaki i zastosowali mało im znane produkty. Zapoznali się z zasadami bezpieczeństwa i higieny podczas przygotowywania potraw. Wzbogacili swoją wiedzę kulinarną o nowe przepisy i receptury gastronomiczne.
Szczegółowy program zajęć:
- makarony i pasty (cannelloni nadziewane, tagliatelle z łososiem),
- pierożki & ravioli (kołduny w rosole, ravioli nadziewane szpinakiem z pesto),
- naleśniki na słodko (naleśniki a la gundel, naleśniki a la suzette),
- naleśniki na słono (naleśniki(gryczane) ze szpinakiem i ricottą zapiekane w sosie pomidorowym z mozarellą, tortila z kurczakiem),
- pieczywo (wypiek chleba pszenno-żytniego z ziarnami słonecznika, pestkami dyni podany z pastami twarogowymi),
- pieczywo bezglutenowe (wypiek chleba bezglutenowego z siemię lnianym, czarnuszką oraz pasty jajeczne),
- ryż i kasza jaglana (risotto z kurczakiem i szafranem, jaglanka z bakaliami i jabłkiem),
- tarty i tartaletki (tarta cytrynowa, tartaletki z owocami i galaretką),
- ciasteczka drobne,
- torty (tort czekoladowy, tort owocowy).