Od ziarenka do bochenka


Od 21 listopada 2016 r. do 27 lutego 2017 r. odbyły się zajęcia pierwszej grupy warsztatów „Od ziarenka do bochenka”, na których uczestnicy poznali ziarna zbóż, z których wytwarza się mąkę nie tylko pszenną (np.: gryka , ryż, kukurydza, amarantu, owies). W czasie 3 godzinnych zajęć przygotowywali potrawy mączne słone i słodkie, w których odkryli nowe smaki i zastosowali mało im znane produkty. Zapoznali się z zasadami bezpieczeństwa i higieny podczas przygotowywania potraw. Wzbogacili swoją wiedzę kulinarną  o nowe przepisy i receptury gastronomiczne.


Szczegółowy program zajęć:


- makarony i pasty (cannelloni nadziewane, tagliatelle z łososiem),

- pierożki & ravioli (kołduny w rosole, ravioli nadziewane szpinakiem z pesto),

- naleśniki na słodko (naleśniki a la gundel, naleśniki a la suzette),

- naleśniki na słono (naleśniki(gryczane) ze szpinakiem i ricottą zapiekane w sosie pomidorowym z mozarellą, tortila z kurczakiem),

- pieczywo (wypiek chleba  pszenno-żytniego z ziarnami słonecznika, pestkami dyni podany z pastami twarogowymi),

- pieczywo bezglutenowe (wypiek chleba bezglutenowego z siemię lnianym, czarnuszką oraz pasty jajeczne),

- ryż i kasza jaglana (risotto z kurczakiem i szafranem, jaglanka z bakaliami i jabłkiem),

- tarty i tartaletki (tarta cytrynowa, tartaletki z owocami i galaretką),

- ciasteczka drobne,

- torty (tort czekoladowy, tort owocowy).